Rugpijn

Een lastige kwestie. Lees hier alle ins- en outs over rugpijn en hoe fysiotherapie+ je daarbij kan helpen

11

Individuele aanpak, geen standaardprotocollen

Directe beschikbaarheid om verergering te voorkomen

Langdurige, duurzame resultaten

Fysiotherapie+

De aanpak die je zoekt

Wat is Rugpijn?

Rugpijn is een complex fenomeen dat meer is dan alleen een fysiek ongemak. Het kan variëren van een zeurende pijn tot scherpe steken, en het bevindt zich vaak in de onderrug, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt. Belangrijk is te begrijpen dat rugpijn een symptoom is, geen op zichzelf staande aandoening.

Mogelijke Oorzaken van Rugpijn

 1. Slechte Houding: Langdurig zitten in een verkeerde houding kan leiden tot overbelasting van de rugspieren.

 2. Gebrek aan Beweging: Onvoldoende lichaamsbeweging kan de rugspieren verzwakken, waardoor ze gevoeliger worden voor blessures.

 3. Overgewicht: Extra gewicht kan de wervelkolom belasten en bijdragen aan rugpijn.

 4. Hernia: Een uitstulping van de tussenwervelschijf die druk uitoefent op de zenuwen.

 5. Stress en Spanning: Emotionele stress kan zich fysiek manifesteren in de vorm van rugpijn.

Acute vs. Chronische Rugpijn

 • Acute Rugpijn: Dit is vaak van korte duur en kan het gevolg zijn van een specifieke gebeurtenis, zoals een blessure of zwaar tillen. Acute rugpijn verdwijnt meestal binnen enkele weken met de juiste behandeling.

 • Chronische Rugpijn: Als rugpijn langer dan drie maanden aanhoudt, wordt het als chronisch beschouwd. Chronische rugpijn kan diepere oorzaken hebben en vereist een grondigere aanpak, waar holistische fysiotherapie een cruciale rol kan spelen.

11

Behandeling met een Holistisch Fysiotherapeut

Bij VitaMaui geloven we in een holistische benadering van rugpijn. We kijken verder dan alleen de symptomen. We nemen de gehele gezondheid en levensstijl in overweging, omdat deze nauw met elkaar verbonden zijn.

Behandelingsopties:

 1. Diagnostisch Onderzoek: Een grondige analyse van de medische geschiedenis en fysieke toestand om de oorzaak van de rugpijn te identificeren.

 2. Individueel Behandelplan: Een op maat gemaakt behandelplan, afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.

 3. Manuele Therapie: Hands-on technieken om de mobiliteit van de wervelkolom te verbeteren en spierspanning te verminderen.

 4. Oefentherapie: Gerichte oefeningen om de rugspieren te versterken, de flexibiliteit te vergroten en de algehele stabiliteit te verbeteren.

 5. Ergonomisch Advies: Tips voor een goede houding, zowel op het werk als in het dagelijks leven, om herhaling van rugklachten te voorkomen.

 6. Lifestyle Aanpassingen: Advies over gezonde gewoonten, voeding en stressmanagement om de algehele gezondheid te bevorderen.

Rugpijn is niet iets waar je alleen mee moet leren leven. Bij VitaMaui streven we ernaar om jou te begeleiden naar een pijnvrij en gezond leven. Neem de eerste stap naar een sterke rug en ontdek de voordelen van holistische fysiotherapie.

11