“Hoezo moet ik stilstaan bij mijn ademhaling? Dat gaat toch vanzelf?”
Dat klopt! Maar dat wilt niet zeggen dat het niet belangrijk is om bewust te ademen. Je ademhaling heeft een grote impact op de processen in je lichaam.
Ik ben er van overtuigd dat er veel te weinig mensen echt stilstaan bij de kracht van ademhaling. We eten zowat ieder uur, drinken hele dag slokjes terwijl we prima een maand zonder eten kunnen, een paar dagen zonder drinken. Hooguit een paar minuten zonder ademhaling. Het is van levensbelang.
De ademfrequentie en de manier waarop je ademt is van grote invloed op je gezondheid, je energieniveau en je mentale toestand. Hoezo dan eigenlijk?
Wanneer je ademfrequentie te hoog is heb je teveel zuurstof en te weinig co2 in je bloed. Te weinig koolzuur (CO2) zorgt ervoor dat zuurstof minder goed kan worden opgenomen in spieren, organen en weefsels, terwijl deze zuurstof nodig hebben om te functioneren. Daarnaast heeft het een invloed op de bloeddruk en de werking van het spijsverteringskanaal omdat CO2 glad spierweefsel laat ontspannen.
Door je ademhaling te trainen kun je meer energie krijgen, je slaappatroon verbeteren en lichamelijke klachten oplossen/verminderen.
Sporters kunnen meer rendement halen uit hun ademhaling waardoor je minder snel moe wordt, je hartslag lager blijft en sneller kunt herstellen.
Kortom, reden genoeg om eens stil te staan bij je ademhaling. Begin eens met het timen van je ademfrequentie. Zet een timer van 1 minuut, tel eens hoevaak je in en uit ademt, waarbij in en uit 1 is. Zit je onder de 10, is dat prima. Zit je daar (ver) boven probeer dan je uitademhaling te verlengen om je frequentie te verlagen.