Vandaag in de praktijk – een man met Reuma

Een nieuwe rubriek hier op de blogpagina. Ik ga iedere week ervaringsverhalen delen om jullie te inspireren en mogelijk zo meer mensen te kunnen helpen. 

Vandaag in de praktijk: een man met reuma. Hij is al meer dan 10 jaar bekend met Reumatoïde artritis, een ontstekingsreuma. Hierbij kunnen de gewrichten door het hele lichaam ontstoken zijn. Dit resulteert in moeilijk bewegen, constant pijn, verlies van kracht en stijfheid. Zoals de meeste vormen van reuma kan er in de reguliere medische wereld niet veel gedaan worden. Met medicijnen worden de ontstekingen onderdrukt. De symptomen worden bestreden, maar de klachten worden niet beduidend minder. 

Gelukkig wist deze man mij te vinden. Hij was al op het spoor van leefstijl terecht gekomen en had al veel baat weten te behalen door zijn voeding aan te passen. Hij had gelezen over de kracht van ademhaling en wilde weten wat hem dat kan brengen. We zijn nu samen aan de slag met ademhaling om de klachten te verminderen. Hoe kan ademhaling nou bijdragen aan het verminderen van reuma hoor ik je denken.

Ademhaling heeft een grote rol op vele onbewuste processen van ons lichaam, waaronder het immuunsysteem. Bij Reumatoïde artritis is je immuunsysteem op hol geslagen en creëert continue ontstekingsreacties. Stress heeft hier een zeer slechte invloed op en stimuleert nog extra problemen. Door je ademhaling te controleren kun je je zenuwstelsel en je immuunsysteem kalmeren. Dit betekent meer balans in je lichaam. Je kunt zelfs pijn verminderen door op je ademhaling te letten. 

Naast ademhaling zetten we nog andere tools in om de klachten te verminderen en de oorzaak aan te pakken. Denk hierbij aan voedingsadvies, tips rondom slaap, stress, beweging en ook koude therapie zoals ijsbaden en voeten- en handen ijsbadjes. 

Deze man heeft door zijn leefstijl te veranderen al veel minder last van reuma en heeft al meerdere medicijnen kunnen afbouwen en volledig mee kunnen stoppen. 

Ben je zelf bekend met reuma en ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor je zijn om je beter te voelen? Neem contact met me op. Zoals ik altijd zeg: een chronische ziekte betekent niet dat je er chronisch last van hoeft te hebben 😉

Liefs,
Maui

Related Posts

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.